• español
    • English
  • Login
  • English 
    • español
    • English

UniversidaddeCádiz

Área de Biblioteca, Archivo y Publicaciones
Communities and Collections
View Item 
  •   RODIN Home
  • Trabajos Académicos
  • Trabajos Fin de Grado
  • Grado en Ciencias del Mar - TFG
  • View Item
  •   RODIN Home
  • Trabajos Académicos
  • Trabajos Fin de Grado
  • Grado en Ciencias del Mar - TFG
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Estrés en acuicultura: una visión actualizada para mejorar el bienestar animal en especies de interés comercial

Thumbnail
Identificadores

URI: http://hdl.handle.net/10498/24180

Files
TFG Cristina Perán Alarcos_removed.pdf (388.6Kb)
Statistics
View statistics
Share
Export
Export reference to MendeleyRefworksEndNoteBibTexRIS
Metadata
Show full item record
Author/s
Perán Alarcos, Cristina
Date
2020-09-10
Advisor
Martos Sitcha, Juan Antonio; Perera Bravet, Erick
Department
Biología
Abstract
La producción acuícola se encuentra en pleno proceso de expansión global debido al aumento del consumo generalizado de pescados y mariscos. Aun así, la producción intensiva para poder satisfacer toda esta demanda requiere del control de una gran variedad de parámetros y procesos, tanto físicos como biológicos, que no comprometan su crecimiento, estado de salud, e incluso su supervivencia. Por tanto, una mejora en el bienestar animal, reduciendo cualquier fuente de estrés a lo largo de los ciclos de cultivo, repercutirá en un mayor rendimiento del sector, con productos de mejor calidad y mayor sostenibilidad ambiental. Por tanto, la presente propuesta de TFG pretende realizar una extensa revisión bibliográfica sobre los últimos avances realizados sobre el bienestar animal en acuicultura, y se pretenderá exponer los principales factores bióticos, abióticos o socioeconómicos encaminados hacia una mejora de la producción, así como los efectos fisiológicos producidos, la respuesta al estrés e incluso su monitorización en diferentes especies de interés comercial.
 
Aquaculture production is in the midst of global expansion due to increased widespread consumption of seafood. Even so, the intensive production to satisfy all this demand requires the control of a wide variety of parameters and processes, both physical and biological, that do not compromise their growth, health status, or even their survival. Therefore, an improvement in animal welfare, by reducing any source of stress throughout the on-growing cycle, will impact on higher yields in the sector, with better quality products and increased environmental sustainability. Therefore, this proposal aims to carry out an extensive bibliographic review on the latest advances on animal welfare in aquaculture, and it will be intended to expose the main biotic, abiotic or socio-economic factors aimed at improving production, as well as the physiological effects produced, stress responses and even the monitoring on different species of commercial interest.
 
Subjects
acuicultura; estrés; bienestar animal; peces; aquaculture; stress; animal welfare; fish
Collections
  • Grado en Ciencias del Mar - TFG [25]
  • Trabajos fin de grado Biología [15]
Atribución 4.0 Internacional
This work is under a Creative Commons License Atribución 4.0 Internacional

Browse

All of RODINCommunities and CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Información adicional

AboutDeposit in RODINPoliciesGuidelinesRightsLinksStatisticsNewsFrequently Asked Questions

RODIN is available through

OpenAIREOAIsterRecolectaHispanaEuropeanaBaseDARTOATDGoogle Academic

Related links

Sherpa/RomeoDulcineaROAROpenDOARCreative CommonsORCID

RODIN está gestionado por el Área de Biblioteca, Archivo y Publicaciones de la Universidad de Cádiz

Contact informationSuggestionsUser Support