Optimisation of the culture of the red alga Chondracanthus teedei. Effects of irradiance, temperature, salinity and nutrient enrichment.

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Title: Optimisation of the culture of the red alga Chondracanthus teedei. Effects of irradiance, temperature, salinity and nutrient enrichment.
Author: Love, Robyn
Director/Advisor: Bermejo Lacida, Ricardo; Hernández Carrero, Ignacio
Departments: Biología
Abstract: Although seaweeds have been traditionally used for food and medicine, their uses have immensely developed and diversified in recent years. One of the most important usage of macroalgae is in the food industry, as a source of phycocolloids or direct human consumption. For this reason, the red alga Chondracanthus teedei was chosen for this end of degree project. The object of this study was to optimise the culture conditions of this species and assess the combined effects of irradiance (high light or low light), temperature (20 °C or 25 °C), salinity (25, 35 or 45) and nutrient enrichment (NH4+ or NO3-) on its growth and tissue composition. The experiment was carried out in the laboratory under controlled conditions in order to reproduce all the possible combinations of the environmental factors. The results showed that irradiance and nutrient enrichment were the main factors affecting the growth of the species, and salinity had the least effect, supporting the euryhaline nature of C. teedei. Higher growth rates were reached with nitrate enrichment, high light intensity, 25 °C, and salinities between 25 and 35, reaching a maximum daily growth rate of around 9 %. The maximum values for thallus nitrogen concentrations and photosynthetic pigments were reached under the same conditions: high temperatures and low irradiances. The information gathered in this experiment could serve as a base to optimise culture conditions according to the purpose of the production.Aunque tradicionalmente las macroalgas se han utilizado principalmente como fuente de alimento y medicina, sus usos se han desarrollado y diversificado inmensamente en los últimos años. Uno de sus usos más importantes es su aprovechamiento en la industria de la alimentación, tanto por su contenido en ficocoloides como por su consumo directo. Por estas razones, se escogió al alga roja Chondracanthus teedei para la realización de esta memoria. El objetivo de este estudio fue optimizar las condiciones de cultivo para esta especie y evaluar los efectos combinados de la irradiancia (alta o baja), la temperatura (20 °C o 25 °C), la salinidad (25, 35 o 45) y la adición de nutrientes (NH4+ o NO3-) sobre su crecimiento y composición interna. El experimento se llevó a cabo bajo condiciones controladas de laboratorio con el fin de reproducir todas las posibles combinaciones de los factores ambientales. Los resultados mostraron que los factores de irradiancia y adición de nutrientes fueron los que más afectaron el desarrollo de las algas, mientras que la salinidad fue el factor que menos influyó, apoyando la naturaleza eurihalina de la especie. Las tasas de crecimiento más altas se obtuvieron con enriquecimiento de nitrato, irradiancia alta, temperatura alta y salinidades entre 25 y 35, alcanzando el máximo valor de 9%. Los valores máximos de nitrógeno interno y pigmentos fotosintéticos se alcanzaron en las mismas condiciones: temperatura de 25 ºC e irradiancia baja. La información recogida en este experimento podría servir de base para optimizar las condiciones de cultivo según el objetivo de la producción.
Subject: Chondracanthus ; rodophyte ; environmental variables ; facotrial design ; irradiance ; temperature ; salinity ; nutrient enrichment.
Handle: http://hdl.handle.net/10498/20381
Date: 2018-04-23

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